Skûtsje van Woudsend 

Sneek,
Woudsend kwam niet goed uit de start. Op weg naar de hoogste ton wist Woudsend deze als tiende te paseren. In het voor de windse rak wist Woudsend haar plekje te behouden.  Woudsend wist noch een paar plekjes naar voren te zeilen en wist voor Akkrum de ton te bezeilen. Door windschiftingen verloor men plekken. Langzaam kwam Woudsend als 12e langs. Woudsend finischt als 12e achter de winnaar De Halve Maen.  Grou is algeheel kampioen van 2018.
zie foto's

Lemmer 2
De start was voor Woudsend een domper. Woudsend was te gretig en moest weer terug door de start.  Dan wordt de start heel anders dan je voor ogen hebt. Bij de hoogste ton kwam Woudsend ook als laatste voorbij. In het voor de windse rak richting de ton aan de Industrieweg ging het met een aantal skûtsjes mis en kon Woudsend haar laatse plekje verlaten. Achterin zeilen was moeilijk deze dag. Woudsend zeilden geruime tijd met Heerenveen in de wedstrijd en dat is afgelopen dagen niet vaak is gebeurt. Zeilend richting een achtste plekje was even aan de hand maar dat kon Woudsend niet volhouden. Woudsend eindigde als tiende.
zie foto's

Lemmer1,
Deze wedstrijd wordt altijd door de Leeuwarders georganiseerd. Deze keer als extra de sleepstart. Nadat de skûtsjes los kwamen waren het de SWH ers die de kopositie namen. Voor ons was het weer achterin zeilen. Het leek wel de blues voor ons.
Laatste, een na de laatste. We kwamen niet weg. Vervelend maar waar. Morgen weer een dag.
zie foto's

Woudsend 2
Deze wedstrijd is de inhaalwedstrijd die niet doorging op Earnewâld. Er zou een sleepstart worden gehouden maar gezien de wind ging dit niet door. De eerste start was een algehele valse start. De 2e start gingen de skûtsje er wel goed vandoor. Woudsend starte niet met de eersten in het veld. Bij de hoogste ton kwam Woudsend niet goed uit en kon deze zelf niet een bezeilen. Achter alles gingen de Woudsenders langs en zeilden als laatste om de ton. Getergd dat het weer niet goed verliep werd er toch geprobeerd om naar voren te zeilen. Langzamhand kwamen de Woudsenders naar het voorgaande skûtsje. Voor Woudsend zaten Drachten en Leeuwarden. Het duurde even maar Woudsend wist het stokje als laatste over te dragen aan de Leeuwarders.  Als je achter in het veld zit probeer je slagen waar je plaatsen mee kunt winnen. Dit ging moeizaam maar  Woudsend wist van het dertiende plekje  een aantal skûtsjes achter hun te laten en naar een tiende plekje te zeilen. Meer zat er heelaas niet in. Winnaar werd Heerenveen.
zie foto's

Woudsend.
Thuiswater. Kans op toch te laten zien dat we goed bezig waren en de hoop een goed resultaat neer te zetten. De start was goed voor  Woudsend. Langs de Yndyk kwam Woudsend langs en naar ree het meer op. Daar kon Woudsend het skûtsje kanp achter de twee koplopers, Leeuwarden en Earnewâld plaatsen op een derde plek. Op de hoogste ton was het dringen. Woudsend kwam daar noch vrijer op het derde plek, gevolgd door de SWH. In het voor de windse rak wist Woudsend voorsprong te houden op de SWH. Het leek zelf dat men de voorsprong wat uitbreidde. Nadat Woudsend weer de hoogste ton bezeilde wist Woudsend tussen de achtervolgende skûtsjes in een ruimte te duiken waar men vrij kon zeilen. De SWH en de Halve Maen moesten wachten. Woudsend wist haar derde plekje te behouden tot de finish. Winnaar werd Leeuwarden.
zie foto's

Stavoren.
Om de zuidweste wind en de hoge golven stelden de schippers voor de wedstrijd een uur te verzetten. Om drie uur waren er dertien skûtsjes aan de start. De golven waren nog behoorlijk maar de wedstrijd kon worden gezeild.  Sneek bleef binnen de sluizen. Woudsend had een goede start. Ze zeilden naar een plek in de middenmoot richting de hoogste ton. Mis miser waren skutsjes die bakboord stuurboord even niet door hadden. Alles gedaan om een aanvaring te voorkomen. Wat je dan wel overkomt is dat je achter aan de vloot ligt en daar ben je niet blij mee. Met het stevig windje kom je langzamerhand wel dichter bij skûtsjes die er wat meer moeite mee hebben. Je geeft de lantaarn over aan een ander skûtsje en hoop wat meer naar voren te kunnen. Richting finish konden we Joure nog net achter ons laten. Met een negende plek kwam Woudsend over de finisch.
zie foto's

Elahuizen.
Behoorlijk stevige buien noopten de kommissie de wedstrijd even voor onbepaalde tijd uit te stellen. Het weer begon op te knappen en tussen de andere schepen kwamen de skûtsjes te voorschijn. De vlag werd er uit gehaald en even later klonk het tien minutenschot.  Woudsend startte hoog in het veld. Zij kwamen vanachteren met een behoorlijke vaart.   Er woei een behoorlijke wind. Op naar de hoogste ton wist Woudsend  zich aardig te handhaven in het midden veld.  Voor de wind naar de volgende ton leek het dat Woudsend soms een plekje verloor. hoog in het veld wist men dit toch weer terug te winnen. Op naar de finish zeilde Woudsend op een verdienstelijk zevende plek maar wist vlak voor de finish Grou niet achter hun te houden.
zie foto's
 
Langweer,
Langweer was voor Woudsend een wedstrijd die je snel moet vergeten. Woudsend kwam niet gelukkig uit de start en probeerde door een slag het meer op om toch naar voren te zeilen. Resultaat was dat Woudsend als veertiende de hoogste ton bezeilden.  Woudsend wist tijdens de wedstrijd Albert Visser van Lemmer en Douwe Visser even te plagen. Deze beide schipper waren deze dag ook heel ongelukkig bezig tijdens deze wedstrijd. Grou en Lemmer zeilden nog wel wat naar voren maar voor Woudsend was het weer een dag om snel te vergeten. Auke de Groot viel uit met materiaal pech.  Woudsend werd dertiende deze dag.
Zie foto's

Terherne,
Even over half vier maakten veertien skûtsjes zich op voor de wedstrijd op Terherne. Twee dagen helemaal geen wind Deze keer een dikke windkracht vier. De start kon beter.  Met de slag die je maakt verander je. Je komt niet uit wat je verwacht. Je verandert en dan moet je over achter langs en neem je de boei als dertiende. Een beetje balen. In het voor de windse rak weet Huzum z,n laatste plekje af te staan aan Woudsend.  Maar het lijkt dan net als de stoomtrein los komt. Je probeert nadat je de ton hebt bezeilt niet weer het meer op te gaan maar zo hoog mogelijk langs de kant richting het Sneker eiland te zeilen. Woudsend zeilt naar voren. Van een veertiende plek naar een dertiende plek, naar een twalfde plek. Elke keer wordt het voorgaande skûtsje gepakt. Dit gaat net zo lang door tot Woudsend op een achtste plek vlak achter de Sneker Pan zit. Op naar de finisch probeert Woudsend het nog maar het achtste plekje is voor Woudsend. Grou overheerste de wedstrijd en won met overmacht.
zie foto's
 
Earnewâld,
Vreemd meer wind als gister Gister ging de wedstrijd door met enorme verschillen tussen de skûtsjes. Vamdaag moesten alle skûtsjes vanuit de Langesleat starten via een sleepstart.  Na een poosje kwam er een witte vlag in. Uitstel voor een onbepaalde tijd. De skûtsjes en toeschouwers hebben ruim een uur gewacht voor de wedstrijdkommissie de wedstrijd er uit schoot.
Na twee teleurstellende dagen op naar het ruime water waar we kunnen zeilen.
zie foto's
 
De Veenhoop,
Weinig wind vandaag. Tegen tween kwamen alle skûtsjes richting het Grytmansrak. Het startschot ging en alle skûtsjes zo snel mogelijk weg. Men probeerde zo snel mogelijk weg te komen maar Woudsend kwam moeiijk op gang. Lopend naar het pad wat richting de wilgen gaat zagen we dat Huizum mooi weg was en dat op enige achterstand Woudsend. Woudsend zat op het Grytmansrak helemaal achterin maar  een mooi vlaagje gekregen en was wat naar voren geschoven. Richting de hoogste ton viel alles weer stil en vanachteren zeilde alles weer in elkaar.  Woudsend lag er aardig bij maar een paar honderd meter verder lag men stil. Je ziet om je heen . Alles moet wachten op een verlossend vlaag.  Opeens komt er weer wat wind. Richting de finisch afwachten wat je wordt. Uitslag doet blijken dat je een tiende plek zeilt.
zie foto's
Grou.

Veel verwacht maar Grou verliep anders dan er gehoopt werd. Direct al in de achterste geledingen en we bleven in de achterin zeilen. Geen mogelijkheid om naar voren te komen. Woudsend eindigde als veertiende op Grou. Maandag naar de Veenhoop en werken naar beter resultaat. Foto's dank aan Wiep
zie foto's

.
De loting Grou. We zijn er weer. 3 augustus de loting in Grou.
Teake Klaas mocht als eerste een lt trekken uit de hoed van ons oud bemanningslid Fokke Wiekstra.
Teake Klaas trok nummer 7.
Dit houdt in dat Woudsend vanaf de zevende positie start op De Veenhoop en op Earnewâld start Woudsend als achtste.